duminică, 16 iunie 2013

Despre libertate si democratie!

     Sunt profund dezamagit sa vad, de nenumarate ori, atitudini si fapte anormale/imorale desfasurate in public/societate... de anumte persoane, care, daca le atragi atentia iti raspund : " ce vrei domnule?, este libertate, este democratie". Ma intreb, oare cat la suta din populatia acestui glob stiu ce este aia libertate si democratie!?  10%!?
     Deasemenea multi spun: "Am dreptul sa...., este dreptul meu sa...., etc" dar cati dintre ei vorbesc si despre obligatii!? Oare a avea drepturi nu inseamna si obligatii!? Mai ales intr-o societate!?
     Sunt unii oamenii, care se manifesta prin arta si spun "sunt liber" DA, in cazul lor au un spirit liber, la acest capitol multi putem fi liberi cu adevarat, insa in plan real nu. Arta este o forma abstracta de reprezentare a realitatii, uneori o deformare a realitatii, si de regula te cufunzi in domeniul artei cand realitatea nu iti place. Aunci gasesti placere in arta, intr-o realitate abstracta atribuita ratiunii tale.
     Bun, sa lamurim cum este cu democratia si libertatea.
     DEMOCRATIE NU INSEAMNA CA UN OM ARE DREPTURI NELIMITATE SI NICI O OBLIGATIE!
     Democratia este o forma de organizare si conducere politica a socitatii, prin care poporul are puterea asupra statului si nu invers. Insa actul de mocratic este consfintit prin vot. Numele de democratie provine de la doi termeni grecesti DEMOS = popor, si KRATOS = putere.
     Intr-o democratie nu inseamna ca nu exista legi si reguli care trebuiesc respectate. Deci implicit exista si obligatii. Democratie nu inseamna sa vorbesti ca la usa cortului pe unde te apuca, sa mananci seminte in tramvai si sa le scuipi pe jos, sa dai manele la maxim intr-un loc public indiferent daca pe ceilalti ii deranjeaza. Democratia trebuie sa aibe la baza in primul rand respect. Spuneam ca KRATOS inseamna PUTERE. Un om puternic intodeauna va sti ce inseamna respectul! Restul sunt doar oameni slabi care vor sa para puternici. Un om puternic are principii, restul sunt doar fiinte haotice care dezechilibreaza societatea.
     Deci ca sa fiu mai clar, DEMOCRATIE = drepturi si obligatii.
     Libertatea, ce inseamna libertatea!?. La fel ca si democratia, libertatea intr-o societate nu inseamna doar drepturi, sau ca fiecare face ce vrea. Libertatea intr-o scoietate are limite la care toti trebuie sa ne supunem. Aceste limite sunt trasate prin lege. De ce!?  pentru ca libertatea unui individ se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt. Si iarasi revin si spun ca a fi liber inseamna a fi capabil sa respecti pe cel de langa tine, sa ai principii, sa ai valori. Libertatea inseamna DREPTURI SI OBLIGATII EGALE IN FATA LEGII! nicidecum lipsa de obligatii!!!!
     Cine vrea libertate pura o poate obtine in afara unei societati, si in afara unei societati inseamna lipsa de drepturi. Cum? Simplu: Libertate pura, inseamna sa traiesti intr-un mediu in care sa nu fii dependent de nimeni in actiunile tale, sa nu depinzi de altii pentru hrana ta, sa nu depinzi de altii cand ai de dus o lupta, sa nu depinzi de altii cand ai de contruit o casa, si nimeni nu ar avea obligatia de a te sprijinii, de aiti acorda un loc de munca, materiale pentru casa, bani pentru hrana...
Sa exemplificam: Libertate inseamna sa traiesti intr-o jungla in care totul depide doar de tine. Tu ai  obligatia singur de a te lupta cu fiarele junglei  pentru a supravietui, tu ai obligatia singur de a cauta sa iti procuri hrana tu ai obligatia singur de a iti procura materiale petru a iti construi o casa. Nu esti dependent de nimeni, si nu poti solicita nici un drept. Esti liber sa lupti de unul singur. Nu poti, asa cum multi fac azi, sa vii si sa intinzi mana, sa ceri, de la stat sau de la altii, fara ca tu sa faci nimicm invocand drepturile la libertate si egalitate. Gandeste-te, cum ar fi sa fii cu adevarat liber!? ca in exemplul de mai sus!?  Vrei libertate cu adevarat!?! OK? atunci nu te intereseaza nimic din ceea ce este legat de societate, de comunitate, nu ai drepturi de ajutor social, nu ai drepturi la educcatie, pur si simplu trebuie sa te descurci singur in afara societatii. Libertatea intr-o scoietate, este supusa unor drepturi si obligatii. Acestea trebuiesc respectate si aduse la cunostinta tuturor inca din copilarie prin educatie. Omul a progresat, si va progresa doar pe baza unor fundamente bine intemeiate, a unor principii, reguli si valori.
     O societate nu obliga pe nimeni sa se supuna acestor reguli, insa prin nesupunere ar trebui eliminate si drepturile. Nu poti sa ceri fara sa oferi, nu poti sa impui intelegere si respect fara ca tu sa le oferi! Aceste lucruri se invata prin educatie inca de mici copii. Cine nu vrea sa se adapteze, sunt niste inapoiati, si probabil, vremea si timpul lor, nu este astazi, aici!