duminică, 22 august 2010

Importana faptelor sunt pe masura determinarii lor!

   Unul din principiile mele spune ca” NU CONTEAZA CEEA CE FACI, CAT CONTEAZA ATITUDINEA CU CARE FACI ACEL LUCRU”
   Astazi in urma analizarii unor intamplari in diverse relatii ale prietenilor mei, cat si in tot ceea ce se reflecta in societate, am ajuns la concluzia ca, calitatile unui om nu constau doar in ceea ce face ci si in ce anume il determina sa faca acel lucru. Postand acest status la messenger unul dintre prieteni imi scrie :
anonim: ba dimpotriva )
anonim: este ilogic ceea ce spui
anonim: calitatile unui om stau in ceea ce face
anonim: nu in ceea ce il determina sa faca
anonim: )

  Vin in intampinare cu un raspuns, care, probabil ca il deranjeaza pe prietenul meu si pe multi altii care au setat un sistem de valori mult prea logic si social incat nu mai tin cont de instinctele umane de iubire, aparare , autoaparare, satisfacere si autosatisfacere.
  Acum, pentru a argumenta ceea ce am scris mai sus, o sa dau cateva exemple extreme de simple:

 1. Un terorist ucide un grup de oameni!

Este o fapta buna sau rea?

2. Eu ma aflu pe strada, vad un terorist pregatit sa produca un atentat, il atac si il omor.

Este o fapta rea sau buna? (Salvez viata a catorva oamenii)

3. O mama gateste mancare insa aceasta nu este buna, Copilul pleaca in oras sa manance la fast food.

Este vina copilului ca, cheltuieste niste bani? Sau a mamei ca nu stie sa gateasca?

4. Ministrii acestei tari cheltuiesc bani spre a ii baga in buzunare prin diverse contracte si licitatii.

Este bine ca fac niste investitii si cheltuiesc niste bani fara nici un scop? Sau ar fi mai bine sa nu ii bage in buzunar si sa fie cinstiti? Dupa spusele amicului meu inseamna ca daca DETERMINAREA nu reprezinta nimic, ar trebui sa lasam ucigasii sa ucida, hotii sa fure, s.a.m.d

Care este diferenta intre a construi un complex de locuinte:


a) In spre a fi dat spre folosire familiilor nevoiase la preturi minimale oferind un bun/profit colectiv(doar utilitati), ?
si
b) spre a fi inchiriat societatilor comerciale si a obtine un bun/profit personal?

Legat de relatii. Sunt doua cupluri, in primul cuplu unul dintre parteneri il inseala pe celalalt din dorinta de diversitate, in al doile-a cuplu, unul dintre parteneri il inseala pe celalalt din lipsa unei bune comunicari atat sexual cat si verbal-comportamentale, acesta fiind motivul care il determinna sa caute altceva. Analizati problema si dati raspunsuri la urmatoarele intrebari:

 1. Ce se poate face in primul caz, si cat de vinovat este cel care inseala?

 2. Ce se poate face in al doile-a caz si cat de vinovat este cel care inseala?


Foarte multi in ziua de azi, judeca si condamna dupa faptele rezultate, insa nu si dupa determinarea acestor lucruri. Sunteti de accord cu asta? Eu sunt de parere ca intodeauna trebuie sa analizam acel lucru care a produs un anume eveniment, pentru a avea grija in a nu se mai produce pe viitor. Insa de multe ori analizand la acest mod, este posibil sa ne descoperim pe noi ca fiind vinovati, si atunci ne este mai lesne sa condamnam/acuzam faptuitorul si nu determinantul. Sa judecam efectul si nu cauza. Dragilor.. daca traim in stilul acesta oare unde ne va conduce existenta?