Toti avem asteptari de la societate. Ne dorim legi mai bune, ne dorim un trai mai confortabil, ne dorim acces mai liber la diversitate si tehnologie. Si pentru ca orice societate, care ca atare este reprezentata ca fiind un mod organizat de existenţă si presupune existenta comunitară a unor indivizi articulaţi în ansambluri(grupuri) mai mult ori mai puţin persistente, este clar inteles ca fiecare dintre noi facem parte din ea. Deasemenea este foarte clar ca orice societate sub froma de ansamblu/grup are si un conducator al acesteia. La nivel global societatile sunt grupate pe tari, culturi, origini, etc, insa in principal pe tari(include si restul) al caror conducator este presedintele si guvernantii si in cadrul legislativ parlamentarii.
Ma rog, am spus cam mult cum vad eu societatea, care este un fapt real. De ce societatea si asteptarile noastre? Cu totii avem asteptari de la societate si le-am enumerat mai sus. Evident ca pentru ca societatea sa poata asigura minimele asteptari fiecare individ apt trebuie sa participe, sa tina cont de cerintele societatii si sa le armonizeze cu cele personale. sa stie unde sa se limiteze astfel incat sa nu incalce drepturile celorlalti.
Trag concluzia ca sunt multi care vor de la societate mai mult decat ofera ei. Vor ca societatea sa ii educe, desi ei nu fac nici un efort, vor ca societatea sa le dea hrana, sa ii imbrace, sa ii distreze, desi ei nu produc, vor ca societatea sa ii imbratiseze permanent pentru simplu fapt ca s-au nascut. Asa ceva nu se poate! Plus de asta, judecam termenul de societate ca fiind una nedreapta si nu ne gandim de unde pleaca aceasta nedreptate. dau un exemplu extrem de simplu: Intreb un prieten care sei mbraca intr-un anume fel, sau se poarta intr-un anume fel "ce crezi ca vor spune ceilalti (colegi, prieteni, etc) despre tine?" el raspunde " Nu ma intereseaza ce spun ceilalti si nici parerea ta, eu fac ce-mi place" Sunt perfect de acord cu acest rapuns, insa, acest raspuns inseamna ca el nu tine cont de societate si de asteptarile ei. Atunci eu intreb, in general, cine esti tu sa nu iti pese de asteptarile soceiatii, dar ai pretentia ca socieatatii sa ii peste de asteptarile tale!?. Si tot mai multi o spun "Nu ma intereseaza parerea ta/celorlalti". daca societatea raspunde la fel este condamnabil in viziunea lor.
Alt aspect care as putea sa il exemplific in mii si mii de feluri. Intodeauna ii acuzam pe cei care ne conduc ca fura, sunt hoti, corupti, nu neg asta! dar ma intreb daca noi suntem altfel. Ne deranjeaza ca persoana X parlamentar, a facut un contract cu persoana Y fiind-ui ruda acelui parlamentar, sau altii. Stiu ca se intampla astea. Insa... nu este un fenomen care se petrece doar pentru ca este parlamentar sau in conducerea tarii, ci pentru ca este om si face parte din societatea din care si noi facem parte. Deci el este oglinda noastra. Sa exemplific: Am lucrat in vaste domenii si am vazut cum oamenii din jurul meu intodeuna prin prisma postului pe care il detineau intr-o companie, se foloseau de avantajele psotului spre a isi ajuta apropiatii, familia, prietenii. Deasemenea pana si vanzatorul de la butic mai vinde o sticla de apa fara sa faca bon si baga banul in buzunar. si ala de la birou mai pleaca cu cate un top de hartie acasa, o consumabila, etc. si medicul isi baga in fata cunostintele si nu le taxeaza cf listei, si taximetristii folosesc masina companiei in interes personal sau extrataxeaza fara bon, si benzinarul fura benzina, si patronii afacerilor prin contabilitatea lor fac inregistrari fictive care sa evidentieze un profit mai mic si taxe de plata mai mici catre stat. si pot continua la nesfarsit.
Ceea ce vreau eu sa subliniez este ca noi condamnam ceea ce si noi facem. Chiar daca noi facem la o scala mai mica, ca atat ne permitem, asta nu inseamna ca nu facem ca ei.
Atrag atentia ca nimic nu se va schimba in aceasta societate daca nu suntem capabili sa ne schimbam pe noi, azi unul, maine altul, si tot asa, vom deveni o societate mai buna, iar cei care ne conduc nu se vor mai regasi ca imagine a oglinzii noastre si evident ca nu vor putea rezista presiunii.
1. Avem pretentia ca societatea sa se muleze pe nevoile noastre fara ca noi sa ne mulam pe nevoile societatii!
2. Si noi facem "combinatii" adecvate nivelului/statutului social la care ne aflam.
3. Daca iti pasa de feedback-ul societatii nu inseamna ca nu poti fi sau ca nu esti original
4. Oericare dintre noi care vom urca pe ierarhia puterii si a succesului avem tendinta de a da mai mult apropiatilor si apoi celorlalti.(daca nu este asa, vreau sa stiu care sunt aia, sa ii punem maine la conducerea tarii :))) )
5. Daca nu iti pasa de societate, inseamna ca nu ai nevoie de ea, esti solitar cu tine insuti si atunci ar trebui sa taci.
P.S: Sper ca nu am deranjat prea tare conceptiile multor destepti ;)
Chiar daca a trecut atata timp de cand e postat acest articol ...schimbarea incepe cu noi asa ca o sa-mi spun parerea...chiar daca am descoperit acest blog din pura intamplare am fost placut impresionata sa vad cu cata usurinta pui in evidenta niste adevaruri banale carora majoritatea nu le acorda atentia si apoi au late asteptari ...Continua tot asa ...sunt fericita sa spun ca am descoperit ceva nou cu ajutorul articolului tau..
RăspundețiȘtergere